Weide onderhoud

Wat doen wij op het gebied van weide onderhoud?

Op het gebied van weide onderhoud doen wij weides uitmaaien, uitslepen, messtoffen strooien, verwijderen Sint Jacobskruiskruid, het vangen van mollen en het onderhouden en vervangen van hekwerken. Deze werkzaamheden doen wij allemaal om uw weide in een topconditie te houden en te zorgen dat alles goed functioneert. Een goede weide en omheining kan u veel werk, tijd en geld schelen. Er is natuurlijk niks zo vervelend en irritant om een telefoontje te ontvangen dat uw vee uitgebroken is. Het vervolgens weer vangen van het uitgebroken vee kan veel tijd kosten wat natuurlijk ontzettend zonde is van uw tijd.

Weideslepen wat is dat en waarom wordt dit gedaan?

Bij het weideslepen wordt er een soort stalen mat door de wei heen getrokken die in een stalen frame hangt. Hierdoor wordt er voor gezorgd dat molshopen vlak getrokken worden, hopen mest verspreid worden, de graszode belucht wordt en slecht gewortelde kruiden en grassen gewied worden. Dit zorgt ervoor dat uw grasmat mooi egaal wordt en ook gezond blijft. Hierdoor kan de onkruiddruk op uw perceel dalen waardoor grassen en kruiden meer de kans krijgen.

Wanneer uw weide uitslepen?

Uw weide uitslepen kunt u het best in het voorjaar en najaar laten doen. In het voorjaar heeft dit als nut dat alle oneffenheden uit uw perceel gehaald worden en uw gewas schoner blijft tijdens de oogst, ook heeft dit als voordeel dat u nieuwe molshopen makkelijker en eerder kunt identificeren. Dit spaart u namelijk ontzettend veel tijd bij het bestrijden van een eventuele mollen plaag. Het bijkomende voordeel van weideslepen is dat uw grasmat gestimuleerd word om te groeien, onkruid gewied word en er meer lucht in de bodem kan komen door de beluchtende werking van de weidesleep. In het najaar zorgt dit ervoor dat het perceel mooi en gezond in zijn rusttoestand kan terugkeren. Vaak wordt er in het najaar met de wiedeg gewerkt omdat deze de grond nog iets agressiever het onkruid wied en belucht. Doordat het herstel van het wiedeggen langer duurt wordt dit bij voorkeur alleen in het najaar gedaan. Het weideslepen kan door een vel male kortere hersteltijd ook een keer tussen de twee seizoenen in gedaan worden om bijvoorbeeld hopen mest uit elkaar te trekken.

Waarom en wanneer uw weide uitmaaien?

Het uitmaaien van uw wei kan cruciaal zijn voor een goede overwintering van uw grasmat. Als uw grasmat met te lang blad de winter in gaat kan dit als het sneeuwt verstikking veroorzaken waardoor u kale plekken kunt krijgen. Daarom is het belangrijk uw perceel voor de winter goed af te laten grazen of uit te laten maaien. Het uitmaaien heeft ook positieve effecten op het tegen gaan van zo genaamde strontbossen. Het uitmaaien kan er voor zorgen dat bepaalde onkruiden afsterven doordat deze niet goed tegen het maaien kunnen en grassen hierdoor meer de kans krijgen. Hierdoor kan dan dus ook de onkruiddruk dalen in uw perceel.

Wat zijn strontbossen?

Strontbossen zijn de plekken waar uw dieren gemest hebben. Op deze plekken is de kans op onkruid wat u niet in uw wei wil hebben groter. Om dit te voorkomen kunt u de mest van die plek weg halen, het met een weidesleep uit elkaar trekken of er voor kiezen deze er uit te maaien. Alle drie de opties zijn goed om strontbossen tegen te gaan afhankelijk van hoe hoog het onkruid en het gras op deze plekken staat zal er tussen een van deze opties gekozen moeten worden. Bij lang gras en onkruid is alleen nog maar uitmaaien aangeraden omdat, de weide sleep zijn werk niet meer effectief zijn werk kan doen en de mest weghalen lastig wordt.

Waarom meststoffen strooien?

Het strooien van meststoffen wordt met een kunstmeststrooier gedaan. Afhankelijk van wat uw wei nodig heeft kan er korrelkalk gestrooid worden en NPK kunstmest (stikstof, fosfor en kali). Vaak bevat kunstmest naast stikstof, fosfor en kali ook nog calcium, zwavel en magnesium als hoofd elementen. Er zitten vaak ook nog sporen elementen bij toegevoegd. Deze zogenaamde sporenelementen vervullen belangrijke rollen in de groei en ontwikkeling van een plant. Vaak vullen deze zich wel voldoende aan met het bemesten van dierlijke mest. Toch kunt u er nog altijd voor kiezen om een gift kunstmest te doen om deze aan te vullen of om extra stikstof aan te voeren voor een snellere groei of hogere opbrengst. Korrelkalk wordt afhankelijk van de bemesting en het gebruik van uw wei aangeraden eens in de 2 tot 3 jaar een extra gift kalk te doen. Dit zorgt er onder andere voor dat de zuurtegraad van uw bodem weer op peil komt en uw opbrengst zal verhogen.

Waarom Sint Jacobskruiskruid verwijderen?

Sint Jacobsruiskruid is een ontzettend giftige plant voor uw dieren. Daarom raden wij u aan om deze planten te verwijderen. Veel dieren zullen deze plant vanuit natuurlijk instinct gewoon laten staan maar de kans dat ze hier toch van eten blijft aanwezig. Als u in uw wei zelf hooi wil oogsten raden wij u al helemaal aan om er voor te zorgen dat deze plant verwijderd is. De toxine die deze plant bevat veroorzaakt namelijk blijvende lever schade bij uw dieren. Zelfs als de plant helemaal uitgedroogd is blijven deze toxinen giftig en kunnen uw dieren deze ook niet meer herkennen omdat deze plant dan hetzelfde ruikt en smaakt als hooi. Dit maakt Sint Jacobskruiskruid een van de gevaarlijkste planten voor uw dieren. Het verwijderen van Sint Jacobskruiskruid kan handmatig en chemisch bestreden worden. Bij handmatige bestrijding is het belangrijk dat alle wortels verwijderd zijn anders komt de plant gewoon weer terug. Door dit kenmerk is chemisch bestrijden dan vaak effectiever als handmatig bestrijden.

Waarom mollen vangen?

Mollen kunnen echte plaagdieren zijn ze graven ontzettend veel en vangen ook veel wormen. Een mol kan in een uur tijd tot wel 20 kilo zand verzetten. Als er niks aan de mollen gedaan word op uw perceel kunnen ze voor veel schade zorgen en kan er niet fijn gewerkt worden op uw perceel. Zo kan de opbrengst hierdoor terug uit gaan, de kwaliteit van het voer flink verminderen en de rijsnelheid zal flink minder zijn. Alleen al om deze ongemakken te voorkomen loont het al om de populatie op uw perceel in de hand te houden.

Waarom onderhoud of vervangen hekwerken?

Hekwerken hebben net zoals auto’s wel eens wat onderhoud of zijn een keer aan vervanging toe. Het onderhoud kan bijvoorbeeld het vervangen van palen zijn, het vervangen van isolatoren of het repareren van gaten in de gaas. Soms kan het zo zijn dat vervangen of repareren te veel tijd kost of niet gaat of uw hekwerk voldoet niet meer aan uw eisen dan is het vaak beter deze te vervangen.

Neem vrijblijvend contact op

Wilt u meer te weten komen over wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van weide onderhoud? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.