Hooibouw
Wat doen wij op het gebied van hooibouw?
Wij nemen al uw werkzaamheden op het gebied van hooibouw uit handen nemen. Wij zorgen ervoor dat uw gewas gemaaid, geschud, op duinen geharkt, geperst en naar uw schuur getransporteerd wordt. Als u bepaalde werkzaamheden toch zelf wil uitvoeren doen wij u hier ook graag in begeleiden en advies in geven.
Wij kunnen ons goed voorstellen dat u vragen heeft over alles wat er bij komt kijken. Wij hopen de meeste vragen die u wellicht zou kunnen hebben al beantwoord te hebben. Mochten er nog andere vragen zijn kunt u altijd contact met ons opnemen.
Wat is hooi?
Hooi is een mengsel van gedroogde grassen en kruiden wat gebruikt wordt als dierenvoer voor grazers en andere plant etende dieren door het drogen van het gras en de kruiden wordt dit lang houdbaar gemaakt en kun je het jaren lang bewaren. Voor het maken van hooi zijn er een aantal stappen en werkzaamheden nodig die uitgevoerd moeten worden om het gewas snel genoeg droog genoeg te krijgen. Je kunt hooi op verschillende manieren opslaan, de manier van opslaan bepaald hoe droog uw hooi moet zijn. Het aantal dieren dat u wil voeren speelt ook een rol in de keuze van de manier van opslaan zo heeft iedere manier zijn voor of nadelen.
Wat is hooibouw?
Hooibouw is de verzamelnaam van alle werkzaamheden die komen kijken bij het maken van hooi. Om hooi te kunnen maken moet als eerste het gras afgemaaid worden. Dit wordt gedaan met een trommelmaaier, schijvenmaaier of vingerbalk. Deze maaiers maaien het gras onderaan de stoppel af zonder dit kort te maken. Daarna moet het gras geschud worden om het drogen te versnellen, dit is ontzettend belangrijk dat dit goed gebeurd om structuur en smakelijkheid te behouden van het gewas. Afhankelijk van hoe u het wilt opslaan moet het hooi twee tot zeven dagen drogen voordat het in pakken geperst kan worden. Doordat het hooi door het schudden over het veld verspreid is geraakt zal deze weer bij elkaar geharkt moeten worden op zo genaamde duinen. Dit om ervoor te zorgen dat de pers het hooi makkelijk op kan rapen met de pickup en de voorkamer van de pers goed en gelijkmatig gevuld kan worden. Waardoor er gelijkmatig geperst kan worden. Als laatste moeten de pakjes of pakken nog van het veld opgehaald worden en opgeslagen worden. Bij het opslaan van de pakken is het ook zaak dat dit goed gebeurt en zeker als de pakjes of pakken nog iets te vochtig zijn. Als ze in dit geval te strak ingeschuurd worden is er kans op hooibroei aanwezig en dit moet voorkomen worden, omdat dit gevaarlijke situaties kan opleveren.
Wat is hooibroei?
Hooibroei is het gaan broeien van hooi door bacteriën en schimmels. Deze broei in het hooi kan alleen maar plaats vinden als dit niet droog genoeg is. Dit broeien gaat gepaard met een enorme hoeveelheid hitte. Dit kan zelfs zoveel hitte zijn dat het hooi spontaan vlam kan gaan vatten. Dit moet koste wat het kost voorkomen zien te worden. Om dit te voorkomen is het ten eerste zaak dat het hooi alvorens het persen droog genoeg is, daarnaast kan altijd nog gekozen worden de pakjes die te nat zijn en dus te veel risico vormen buiten nog een tijdje verder te laten drogen. Door deze pakjes aan zo veel als mogelijk lucht bloot te stellen drogen ze het laatste vocht er ook nog mooi uit. Als dit laatste vocht er uit is kunnen schimmels en bacteriën ook niet meer broei veroorzaken.
Wat te doen bij hooibroei?
Mocht u hooibroei geconstateerd hebben moet u onmiddellijk zorgen dat de zo genaamd warme pakjes zo snel en zo veel mogelijk uit elkaar komen te liggen. Dit zorgt er namelijk voor dat de pakjes af kunnen koelen en het vocht wat deze broei veroorzaakt er uit kan drogen. Afhankelijk van hoe aangetast deze pakjes zijn kunt u ze vaak toch nog gewoon opvoeren aan uw dieren.
Neem vrijblijvend contact op
Wilt u meer te weten komen over wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van hooibouw? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.