Wat is hooi?
Wat is hooi? Of je nu boer, dierenliefhebber of gewoon nieuwsgierig bent naar het boerenleven heb je vast wel eens gehoord van hooi. Maar wat is hooi nou eigenlijk? Waar word het voor gebruikt? En wat is het verschil met andere vormen van foerage? In dit blog artikel duiken we hier even dieper in.
Wat is hooi?
Hooi is gedroogd gras of een mengsel van verschillende soorten grassen en kruiden zoals bijvoorbeeld klaver. Hooi word vooral in de lente en zomer gemaakt omdat het gras dan groeit en het dan vaak warm en droog is, kortom ideaal weer om hooi te maken. Voor hooi te maken heb je uiteraard een gewas van grassen en kruiden nodig, afhankelijk van de toepassing waarvoor het hooi gebruikt gaat worden kan een vroeg of laat maai moment gekozen worden of een totaal ander weide mengsel gewenst zijn. Dit komt omdat, niet alle grazende dieren dezelfde eisen aan hooi hebben. Zo hebben paarden het liefst structuurrijk en stengelig hooi. Koeien daar in tegen hebben het liefst mals en smakelijk hooi. Het moment van maaien en de samenstelling van het weide mengsel hebben dan ook ontzettend veel effect op de structuur en de smaak van het hooi. Door een hoog percentage aan verschillende raaigrassen en klavers krijgt het hooi een heel malse en zachte structuur, dit komt door de manier van groeien van het raaigras en klaver. Dit resulteert samen met een vroeg maai moment (voordat het gras in de aar schiet) voor een zeer fijne en malse structuur. Door meer thimotee en beemdlangbloem toe te voegen aan het mengsel en een laat maaimoment te kiezen (als het gras vol in de aar staat) resulteert dit in een veel structuurrijker hooi. Door te spelen met de samenstelling van het mengsel en maaimoment kan het perfecte hooi voor uw toepassing gecreëerd worden.
Hoe word hooi gemaakt?
Het maken van hooi begint natuurlijk bij het maaien van het rijpe gras en kruiden mengsel. Dit maaien kan gedaan worden met of zonder kneuzer. Bij het maaien met de zo geheten kneuzer wordt het gewas gekneust, dit heeft als voordeel dat je niet snel na het maaien hoeft te schudden. Door het kneuzen word het gewas luchtig afgelegd en de kneuzingen in het gewas zorgen er voor dat het gewas sneller kan drogen. Als de bodem nog nat is werkt dit uiteraard ook weer averechts en kan het gewas ook meer dauw opnemen in de nacht. De keuze of je het gewas laat kneuzen is dan ook afhankelijk van de omstandigheden in uw perceel. Na het maaien moet het gewas een aantal keren geschud worden. Afhankelijk van wat voor soort balen u wil maken schud u het gewas meer of minder. Een schudder zorgt er voor dat het gewas mooi luchtig ligt, zodat de lucht en de zon goed in het gewas kunnen komen en het drogen versnelt. Als het hooi droog genoeg is om te persen moet het hooi bij elkaar geharkt worden, zodat het hooi makkelijk door de pers opgeraapt kan worden. Afhankelijk van hoelang het gewas op de zo genaamde duin of zwad ligt kunt u het zwad ook nog een keer laten keren voor een optimale na droging van uw gewas op het zwad. Als aller laatste stap blijft dan nog het persen en eventueel het wikkelen van de balen over. Bij het persen word het hooi samen geperst in pakken zodat het hooi makkelijker te verplaatsen en op te slaan zijn. Afhankelijk van hoe droog uw gewas is en waar u het wil opslaan kunnen de pakken ook nog gewikkeld worden. Dit houd in dat er een laagje plastic om de baal heen gewikkeld word zodat het gewas droog blijft en kan fermenteren. Door het wikkelen van de pakken kunt u ze ook buiten opslaan en hebben regen en andere weersinvloeden nauwelijks meer invloed op de kwaliteit van uw gewas.
Waar word hooi voor gebruikt?
Hooi wordt voornamelijk als diervoeding gebruikt voor herbivoren zoals koeien, ook kan het gebruikt worden als bijvoeding of speelmateriaal bij kippen, varkens en knaagdieren. Het gebruik van hooi als speelmateriaal wordt gedaan om de dieren bezig te houden en het dierenwelzijn te vergroten. Bovendien naast het vergroten van het dierenwelzijn is het een lekkere traktatie voor deze dieren. Naast het gebruik als voeding is hooi ook te gebruiken als strooisel. Dit word over het algemeen niet veel gedaan omdat hooi te veel voedingswaarde bevat. Daarom worden sneller andere strooisels zoals bijvoorbeeld stro gebruikt, omdat dit veel minder voedingswaarde bevat als hooi.
Welke verschillende soorten hooi zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten hooi de meest voorkomende soorten zijn: weidehooi, graszaadhooi, luzernehooi en voordrooghooi. Weidehooi en voordrooghooi zijn samen de meest voorkomende soorten hooi. Weidehooi is hooi wat van weide gras en kruiden is gemaakt en dit is altijd volledig gedroogd. Voordrooghooi oftewel beter bekend als kuilgras is niet volledig gedroogd hooi en word in een rijkuil of in een foliepak gefermenteerd. Luzerne hooi is hooi gemaakt van luzerne en is beter bekend als alfalfa. Dit is vaak kort stengelig hooi wat ontzettend vezelrijk is. Graszaadhooi is hooi wat van de teelt van graszaad over blijft en is vaak hooi gemaakt van een soort gras.
Wat is nu het verschil tussen hooi en stro?
Het grote verschil tussen hooi en stro is dat, hooi voor te voeren is en voedingsrijk is en stro is voornamelijk voor hokken in te strooien en voedingsarm is. Echter is het wel mogelijk om stro aan uw dieren te voeren. Dit word onder andere gedaan om het rantsoen meer structuur en vezels te geven en iets minder voeingsrijk te maken.
Neem vrijblijvend contact op
Wilt u meer te weten komen over wat hooi is? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.